Obturatii directe fizionomice
Obturatiile directe - plombe – sunt restaurari protetice prin care se reda fizionomia si functionalitatea dintelui cariat, cu fracturi minime, sau alte tipuri de leziuni. Se numesc directe deoarece materialul de obturatie este aplicat si modelat direct in cavitate.
Obturatiile fizionomice sunt realizate din materiale ce au aceeasi culoare ca dintele natural.
Cea mai frecventa problema dentara este reprezentata de leziunile carioase. La consultatia la medicul stomatolog acesta va trebui sa stabileasca locatia exacta si severitatea cariei, cu ajutorul unei sonde si cateodata examinand radiografiile dentare. In functie de istoricul medical, locatia cavitatii, necesitatile estetice, forta de masticatie aplicata pe dintele respectiv, precum si caracteristicile materialelor de obturatie, medicul va va indica tipul de obturatie necesar.
Procedura de realizare a obturatiei fizionomice incepe cu o anestezie locala daca leziuinile carioase sunt extinse. Pentru inceput medicul va indeparta tesutul dentar bolnav cu ajutorul frezelor si va curata cavitatea. In cazul in care aceasta este situata foarte aproape de camera pulpara, medicul va aplica hidroxid de calciu, pentru a stimula vindecarea si producerea de dentina intre pulpa si obturatie.
Obturatii fizionomice din rasini compozite - Materialul compozit utilizat in obturatii dentare este format dintr-un amestec de rasini acrilice si particule de sticla sau cuart. Microparticulele metalice dau materialului culoare, iar oxizii de titaniu si zirconiu ii confera opacitate.
Obturatii fizionomice din ionomer de sticla (glassionomer) - Ionomerii de sticla sunt alcatuiti din acizi acrilici si pudra de sticla speciala. Acestia sunt utilizati pentru obturatii mici din zone fara presiune masticatorie ridicata, pentru obturatii radiculare si pentru dintii de lapte. Acest material elibereaza fluor, fapt ce protejeaza dintele de alte leziuni carioase.
Obturatii fizionomice din rasini ionomerice - Acest material de obturatie este alcatuit din acizi acrilici, rasini acrilice si agregat de sticla. Rasinile ionomerice sunt utilizate pentru obturatii mici, in special pe radacina dintelui.
Alternativele obturatiilor directe depind de dimensiunea leziunilor carioase, rezistenta necesara materialului si cerintele estetice. Cele mai estetice si durabile alternative sunt obturatiile indirecte sau incrustatiile (inlay, onlay) din materiale compozite sau din portelan. Aceste restauratii sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara, dupa efectuarea mulajului, apoi sunt lipite de dinte prin bonding.