Lucrari protetice ceramice

Puntile dentare din ceramica – proteza dentara fixa Puntile dentare sunt proteze dentare fixe sau care nu pot fi scoase si sunt construite pentru a inlocui un dinte sau mai multi dinti lipsa. Dintii care limiteaza spatiile existente sunt folositi pentru a ancora puntea, pentru a readuce functionalitatea, precum si estetica. Acum putem crea punti din portelan pe mai multe tipuri de metal, suporturi (Remanium Cr-Ni; Aur Paladiu Au-Pd; Aur Platinat Au-Pt; Zirconiu Zr), precum si in intregime din portelan (ceramica) sau bazate pe rasini, astfel incat sa obtinem cele mai bune rezultate pentru fiecare situatie particulara.

O coroana de substitutie dentara este necesara in cazul in care un dinte trebuie substituit din diverse motive, procese carioase mari, obturatii vechi care nu mai fac fata fortelor ocluzale sau ruperea unei portiuni mari din dinte. De obicei o obturatie este menita sa substituie o parte mica a dintelui pe cand o coronita substituie intreaga suprafata dentara. Coroanele dentare sunt divizate in 3 (trei) categorii in general: Total Metalice (de obicei confectionate din aur), Metalo ceramice si Total Ceramice.

Coroane Dentare Total Ceramice – acest tip de coroana este considerate ultima generatie de coroane dentare ele fiind confectionate in totalitate din ceramica prin tehnica de frezare computerizata robot “CAD/CAM”, sunt cele mai frumoase ca aspect si mimeaza dintele natural foarte bine dand un aspect natural in totalitate pana la punctual in care sunt foarte greu de deosebit fata de dintele natural, ele beneficiaza si de tehnici noi de cimentare cu materiale de ultima generatie care adera la bont protetic formand o singura unitate cu coroana (dintele) astfel dand pacientului senzatia de dinte natural (asemanandu-se unei substituri a smaltului dentar).

Coroane Dentare Metalo-Ceramice – aceste coroane au aspect aproape natural din 2 motive: primul coroanele metalo-ceramice avand un suport de metal este nevoie de un opac pentru a putea construi ceramica peste el acest opac nu mai permite refacerea transluciditatatii unui dinte natural chiar facand aceasta refacere a transluciditatii imposibila, al doilea motiv este ca aceste coroane metalo-ceramice dezvaluie o linie neagra la nivelul gingilor, medicii incearca sa ascunda acest defect subgingival desi insesesizabil in prima perioada in timp gingile se coloreaza gri spre negru cauzand un aspect inestetic al dintelui

Coroane Dentare Total Metalice – aceste coroane sunt comfectionate numai din metal fiind foarte inestetice si se folosesc in zonele posterioare de obicei la molari unde estetica nu este un considerent major.

Utilizand tehnologia clasica de confectionare a coroanelor ceramice, o coroana dentara intodeauna trebuia sa aiba un suport metalic limitand astfel posibilitatea de a obtine rezultate estetice mai bune , astazi o data cu avansarea tehnologiei putem confectiona coroane dentare folosind numai ceramica ce ne confera posibilitatea de a ajunge la rezultate estetice mai bune si mai naturale mai ales in zona dintilor frontali unde estetica si naturalul este poate cel mai important factor pentru pacient.